W minioną niedzielę odbyły się Powiatowo – Gminno – Parafialne Dożynki. Tegoroczne Święto Plonów odbyło się w Lututowie. Uroczystość rozpoczęła się od uformowania korowodu i jego przejścia ulicami Lutowa.
Następnie odbyła się Msza Święta w intencji rolników. Po niej rozpoczęła się oficjalna część dożynek: wręczenie gospodarzom Dożynek bochna chleba upieczonego z tegorocznych plonów, obdarowanie gości wieńcami dożynkowymi oraz symboliczny poczęstunek chlebem.
Na wniosek Starosty Wieruszowskiego Andrzeja Szymanka, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Marek Sawicki przyznał honorową odznakę „Zasłużony dla Rolnictwa” następującym rolnikom z terenu powiatu wieruszowskiego: Wiesławie Cichosz, Krzysztofowi Grzanemu, Józefowi Grzegorkowi, Tadeuszowi Lichtorowi, Joannie Maciejewskiej , Gabrieli Malik, Pawłowi Piaseckiemu, Stanisławowi Polakowi, Marianowi Teodorczykowi, Janowi Wardędze oraz Mirosławowi Witkowskiemu.
Starosta Wieruszowski Andrzej Szymanek uhonorował tytułem „Markowego Produktu Powiatu Wieruszowskiego” Plendze kartoflane z Wójcina – produkt pań ze Stowarzyszenia Gospodyń z Wójcina, który w 2009 roku został także wpisany na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, natomiast Wójt Lututowa Józef Suwara wręczył nagrodę „Lutolda” rolnikom Gminy Lututów.
Podczas Dożynek prezentowało się wiele instytucji, firm i jednostek z Powiatu Wieruszowskiego m.in. Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Łódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego Bratoszewice, Stowarzyszenie Gospodyń w Wójcinie, Rejonowy Bank Spółdzielczy w Lututowie, firma AGRECOL, KRUS, Piekarnia Obała – Mielczarek, Piekarnia Drapiewscy, „Między Prosną a Wartą” - Lokalna Grupa Działania, Starostwo Powiatowe w Wieruszowie i inni.
Święto Plonów w Lututowie zakończyła zabawa taneczna przy zespole „No To Co”.
Warto zaznaczyć, że organizacja tegorocznych Dożynek w Lututowie i przygotowane prezentacje m.in. przez Zespół Szkół Rolniczych wzbudziły podziw wielu gości.
Poziom uroczystości był na tyle wysoki, że z pewnością będzie służył następcom jako przykład organizacji Dożynek w duchu miłości do ziemi i polskiego rolnictwa.