Przez cała niedzielę – 3 czerwca 2012 roku na rynku Manufaktury w Łodzi rozbrzmiewały i kusiły zapachami III Smaki Ziemi Łódzkiej. Na 26 stoiskach wystawienniczych można było posmakować potraw kuchni regionu łódzkiego, wędlin przygotowywanych według tradycyjnych receptur, ciasta, miody i nalewki. Swoje rękodzieła promowali także ludowi artyści. Wśród wystawców prezentował się nasz region. Stoisko naszej LGD cieszyło się dużym zainteresowanie a to wszystko dzięki , zaangażowaniu Pani Anny Kowalczyk z Towarzystwa Aktywnych Kobiet z Sokolnik oraz Pań z Koła Gospodyń Wiejskich z Mieleszyna i Stowarzyszenia Gospodyń z Dzietrzkowic.
Głównymi punktami programu były konkursy – „Smaczne łódzkie” oraz „Folk-Nuta”. W tym pierwszym do rywalizacji przystąpiły 24 zespoły w tym Nasze Stowarzyszenie z Dzietrzkowic, które przyrządziło „Tarciochy na słodko”. Dla lubiących kulinarne wyzwania prezentujemy przepis na to danie.
Składniki:
- ziemniaki;
- jajka;
- ser biały (ziarnisty);
- masło;
- bułka tarta;
- cukier.
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, 2/3 z nich zetrzeć, a 1/3 ugotować i przecisnąć przez praskę. Doprawić do smaku. Ser rozdrobnić, doprawić na słodko. Nadziewać i formować owalne kule. Podawać z przetopionym masłem z bułką tartą. Smacznego:)
W konkursie „Folk-Nuta” zaprezentował się Zespół Folklorystyczny "Sokolniki”, który w tym roku świętował 35 lecie swego istnienia. Przez kultywowanie gwary oraz tradycji śpiewaczych i obrzędowych Zespół folklorystyczny „Sokolniki” znacząco wpływa na rozwój kultury obszaru działania naszej LGD i ocala od zapomnienia folklor i tradycje naszej ziemi. W konkursie udział wzięły ludowe zespoły śpiewacze i taneczne, kapele ludowe oraz osoby indywidualne wykonujące repertuar folklorystyczny i ludowy.
Smaki Ziemi Łódzkiej to impreza, której celem jest m.in. wyszukiwanie potraw regionalnych, które mogłyby stać się kulinarną wizytówką regionu łódzkiego – mówi marszałek Witold Stępień. – W tym roku królowały kaczki, które konkursie „Smaczne łódzkie” zajęły dwa pierwsze miejsca.
Była to idealna okazja do wymiany doświadczeń kulinarnych oraz budowania tożsamości kulturowej regionu łódzkiego w oparciu o ciągłość tradycji przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Już dziś zapraszamy lokalnych działaczy z zakresu kultury na przyszłoroczny wyjazd na „Smaki Ziemi Łódzkiej”.
Zapraszamy do fotogalerii.