80% DOFINANSOWANIA DLA MIKRO I MAŁYCH PRZEDSIĘBIORSTW
Szanowni Państwo,
Zagadnienia związane z zapewnieniem bezpieczeństwa i wysokiej jakości zdrowotnej żywności nabierają coraz większej wagi. Problematyka ta staje się tym bardziej aktualna, że mimo stałego podnoszenia standardów higienicznych produkcji żywności oraz stosowania nowoczesnych technologii, często dochodzi do ujawniania nieprawidłowości, w wyniku których odnotowuje się wysoką liczbę zatruć i zakażeń pokarmowych.
W świetle regulacji prawnych UE oraz polskiego prawa żywnościowego, pełną odpowiedzialność za bezpieczeństwo zdrowotne żywności ponosi jej wytwórca lub wprowadzający do obrotu.
Zapewnienie bezpieczeństwa oraz wysokiej jakości żywności uzyskuje się m. in. poprzez wdrażanie w zakładzie systemów zarządzania jakością (GMP/GHP, HACCP). Od 1 stycznia 2006 r. wszystkie przedsiębiorstwa sektora spożywczego mają obowiązek stosowania zasad systemu HACCP, a więc muszą mieć wdrożony, utrzymywany i doskonalony system oparty na 7 zasadach zawartych w Codex Alimentarius. Posiadanie dokumentacji systemu HACCP jest regularnie weryfikowane przez odpowiednie służby sanitarno- epidemiologiczne (Sanepid).
Zgodnie z nowymi przepisami podmiot działający na rynku spożywczym ma obowiązek szkolić pracowników w zakresie higieny żywności i mieć to udokumentowane do wglądu dla organów urzędowej kontroli żywności np. SANEPID .
Stopień świadomości i kwalifikacji zawodowych pracowników, jak również systematyczne ich doskonalenie zawodowe i szkolenia, to główne czynniki, decydujące o ich odpowiedniej postawie i zaangażowaniu. Należy więc wkładać dużo wysiłku w wyjaśnianie pracownikom pojęć, zasad i istoty Dobrej Praktyki Higienicznej i Produkcyjnej oraz Systemu HACCP oraz przekonywać do praktycznego i systematycznego ich stosowania. W związku z tym kierownictwo zakładu powinno organizować systematyczne i na odpowiednim poziomie szkolenia dla personelu. Pracownicy pracujący nawet na najniższych szczeblach w hierarchii zakładu powinni posiadać podstawową wiedzę z zakresu higieny.
Wychodząc naprzeciw wymaganiom stawianym przedsiębiorcom sektora spożywczego w zakresie obowiązku odbywania szkoleń zachęcamy do udziału w szkoleniach, organizowanych przez IBPRS Oddział Chłodnictwa i Jakości Żywności w Łodzi, w ramach projektu
„Szerzenie wiedzy pracowników sektora spożywczego kluczem do sukcesu przedsiębiorstw”
nr POKL.08.01.01-10-635/10, współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego,
ZAPRASZAMY NA SZKOLENIA
skierowane w szczególności do producentów i dystrybutorów środków spożywczych, pracowników laboratoriów przyzakładowych, pracowników działów kontroli jakości branży spożywczej, przedsiębiorstw prowadzących działalność gastronomiczną, a także handlowców i pracowników produkcyjnych i technicznych oraz osób obsługi technicznej urządzeń i instalacji chłodniczych zawierających substancje kontrolowane, dokonujących ich napraw oraz prowadzących obrót tymi substancjami, zgodnie z ustawą o substancjach zubożających warstwę ozonową (Dz. U. 2004 nr 121 poz. 1263 ze zm.),
zatrudnionych na umowę o pracę w mikro i małych przedsiębiorstwach
lub prowadzących własną działalność gospodarczą
posiadających siedzibę w woj. łódzkim.
„Bezpieczeństwo zdrowotne i jakość żywności”
/szkolenie 3-dniowe/
|
- JAKOŚĆ I BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI W ŚWIETLE OBOWIĄZUJĄCYCH W POLSCE REGULACJI PRAWNYCH
- WYMAGANIA MIKROBIOLOGICZNE DLA ŻYWNOŚCI W ŚWIETLE ROZPORZĄDZENIA KOMISJI (WE) NR 2073/2005
- MONITORING HIGIENY ŚRODOWISKA PRODUKCJI
- SZYBKIE TESTY DIAGNOSTYCZNE DO KONTROLI ŚRODOWISKA PRODUKCJI
- ŻYWNOŚĆ NOWEJ GENERACJI (transgeniczna, funkcjonalna, wygodna)
Koszt szkolenia: od 27,30 zł brutto*
* w zależności od wkładu wniesionego w wynagrodzeniu
Termin szkolenia !
1-3 października
„Systemy Zapewniania Jakości (HACCP i ISO 22000)”
/szkolenie 3-dniowe/
|
- CHARAKTERYSTYKA SYSTEMÓW ZARZĄDZANIA GMP, GHP, HACCP, NORMY ISO
- DOBRA PRAKTYKA PRODUKCYJNA, HIGIENICZNA, CATERINGOWA, DYSTRYBUCYJNA I INNE
- BAKTERIOLOGICZNE ZAGROŻENIA HACCP I ICH ŹRÓDŁA POCHODZENIA
- OMÓWIENIE, NA WYBRANYCH PRZYKŁADACH, DOKUMENTACJI SANITARNO-HIGIENICZNEJ
Koszt szkolenia: od 2,23 zł brutto*
* w zależności od wkładu wniesionego w wynagrodzeniu
Termin szkolenia !
25-27 września
Szkolenia realizowane są w godzinach pracy (8-16).
W trakcie trwania szkoleń zapewniamy przerwy kawowe oraz jedną dłuższą przerwę z obiadem.
W ramach szkoleń uczestnicy otrzymują materiały szkoleniowe, gadżety promocyjne oraz zaświadczenia ukończenia szkolenia.
SZCZEGÓŁOWYCH INFORMACJI UDZIELA BIURO PROJEKTU
Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego
ODDZIAŁ CHŁODNICTWA I JAKOŚCI ŻYWNOŚCI
92-202 Łódź, Al. Marszałka J. Piłsudskiego 84,
tel.: 42 674 64 14, fax: 42 674 81 24
marta.kowalska@och-ibprs.pl
sekretariat@och-ibprs.pl
Kierownik Zakładu Jakości Żywności: Kierownik Pracowni Mikrobiologii:
Beata Bartodziejska Joanna Królasik
tel.: 42 636 55 72 tel.: 42 674 64 14 wew. 310
e-mail: beata.bartodziejska@och-ibprs.pl e-mail: joanna.krolasik@och-ibprs.pl
http://www.ibprs.pl/och/projekt_635/index.html
W celu wstępnej kwalifikacji prosimy o przesłanie wypełnionego
Formularz zgłoszeniowego (w załączeniu)
oraz zaświadczenia o zatrudnieniu
na adres e-mail: marta.kowalska@och-ibprs.pl, sekretariat@och-ibprs.pl,
faxem 42 674 81 24
lub pocztą na adres biura organizatora.
SERDECZNIE ZAPRASZAMY!
Człowiek - najlepsza inwestycja
|